Sopp fra Verhoeckx i Nederland

Hovedinnhold Hovedmeny
Tilbake til Tema

Sopp fra Verhoeckx i Nederland

Fra familien Verhoeckx i Nederland får vi noen helt spesielle varianter av sopp. De har et bredt utvalg som alle har sin helt unike smak; Gul østersopp (Yellow oyster), Åkersopp (Horse Mushroom), Mini Shitake og Bluefoot.

f15b9799f25249ce9da1babee6ea38532.jpg

Soppen hersker over sitt eget rare rike. Den utvikler ikke fotosyntese og får ikke næring fra planter, men fra organisk materiale. Derfor kan den ikke regnes som et medlem av planteriket. I tillegg inneholder sopp kitin og glykogen, stoffer som vanligvis forbindes med dyr. Derfor er den mer beslektet med dyr enn planter, uten å tilhøre dyreriket av den grunn.

Sopp er i det hele tatt vanskelig å bli klok på, men desto lettere å bli glad i. Og noen av de som har lagt sin kjærlighet på soppens fabelaktige egenskaper er familien Verhoeckx i Nederland.

Familien begynte å dyrke sopp i 1958. De var pioneerer på området men ble raskt fulgt av flere, området rundt elven Maas viste seg å være ideelt for soppdyrking. Derfor plukker og pakker Verhoeckx som fra omtrent 20 bønder i området, og har bygget en pakkestasjon på 1000 kvadratmeter for at alt skal gå riktig for seg. All soppen de tar seg av er produsert med miljøvennlige sertifiseringer, som blant annet betyr at produsentene bruker grønne miljøkilder.

Soppen hos Verhoeckx dyrkes i rom hvor alt er lagt til rette for at den skal trives – fuktighet, temperatur og luftstrømmer, alt er gjort for å gjenskape ideelle vekstforhold.

Sesong: Januar - desember

15487baa2d144ba098f988d51d819dd22.jpg
76e99fc0287a4b9cb6563fb158fa5f3e2.jpg
831f0234579549e2a578f2f1d8c7a90e2.jpg
f2bf1dc3ed22487982e21213b90bd2212.jpg
Østersoppen har en aromatisk og nøtteaktig smak. Den inneholder mindre vann enn vanlig sopp, og krymper derfor ikke så mye under tilberedning.
Minishitake har et saftig kjøtt, og en helt spesiell krydret og nøtteaktig smak. I Nederland dyrkes den på en blanding av eik, hvetestrå og vann. Shitaken har en flat hatt som er lyst til mørkebrun i fargen.
Åkersoppen smaker og lukter litt anis. Når den varmes opp forsvinner denne typiske smaken, så ikke stek den for lenge. Lett stekt smaker den fantastisk i for eksempel kjøttretter og supper.
Bluefoot er vakker med sin lilla-blå stilk og lysebrun hatt. Den har en sterk smak og kjøttet har en søtlig duft.