Bonden og gartneren Stig Jakob Hanasand kjørte traktor da han var tre år gammel, og har fortsatt med å holde på med gård siden den gang. Nå driver han gården med samme navn som ham selv. Godt hjulpet av kona Monica, som er utdannet interiørkonsulent, og som er svært opptatt av historie, kulturarv og matlaging. Hennes kreativitet kommer godt med på en gård som har gjort grisehuset om til selskapslokale, og hun eksperimenterer gjerne med nye retter og smaker.
Det har vært bosetning i denne delen av Rogaland siden 400-tallet. Stig Jakob er tredje generasjons tomatdyrker på Rennesøy, men området har vært i familiens eie siden 1500-tallet. Tomatproduksjonen startet opp i 1936 og ting har blitt både mindre og større siden den gang. Større i volum og sortiment, men tomatene har blitt mindre. Stig Jakob og Monica Hanasand har nemlig spesialisert seg på små tomater, og kan skryte av å ha 21 ulike sorter i omtrent 15 mål med drivhus. På Hanasand har de også sauer, men de får ikke låne nøkkelen til drivhusene.
Så hvorfor er tomatene fra Hanasand Gard så spesielle?
De mener det er flere faktorer som spiller inn. Deres interesse og kjærlighet til tomater er det viktigste fundamentet. I tillegg er vi stolte over å kunne fortelle at vår produksjon er biologisk og noe av dette er økologisk. Det betyr at de ikke har utslipp av skadelige stoffer når de dyrker våre tomater. De dyrker også tomatplantene helt fra grunn av. Fra frø til ferdig plante! Til slutt kommer vi ikke unna lokasjonen deres – idyllisk ved sjøkanten på Hanasand med perfekt klima for saftige, gode tomater av ypperste kvalitet!
Rustikke tomater fra Hanasand
Utvalget kan variere litt i forhold til tid på året og modningsgrad under høsting. Dette er valget for deg som vil ha litt større, rustikke tomater enn det du får i esken med de Historiske tomatene.
Det er viktig å huske at tomatene IKKE skal på et kaldt kjølerom, for da ødelegges de flotte aromaene. Tomater oppbevares best på 12-14 grader og bør spises romtempererte.