Start med det grønne: Sellerirot
Herlig sellerirot. Det sprø og hvite fruktkjøttet har en aromatisk duft. Her viser Jon Erlend Matre fra Kokkelandslaget Junior deg hvordan du kan la den skinne!
Ingredienser
Slik gjør du det
Smørbakt sellerirot
Blansjer selleriroten i godt saltet vann i 5 min. Bak på 180 grader, med smør, timian og hvitløk. Øs smør over hvert 10. minutt. Bak til selleriroten er helt mør, sjekk med en liten kniv. Kutt til ønsket størrelse.
For å toppe det hele serverer jeg den bakte selleriroten med sylta selleri, fylt med sellerikrem, toppet med estragonpulver og en fermentert selleri-smørsaus. Topp gjerne med oxalis eller andre vakre urter for en siste finsih.
Fermentert sellerijuice
Kok opp vann og bland inn saltet, ha over i en steril beholder. Skrell selleriroten og vask den godt. Det er viktig at det ikke kommer med noe jord! Kutt sellerien i små biter. Når saltlaken er nedkjølt tilsettes yoghurten og blandes godt inn. Ha i sellerien og dekk beholderen med ett klede. La stå i romtemperatur i 2-4 uker.
Fermentert sellerismørsaus
Reduser sellerijuice til halvparten. Kjør inn litt og litt smør med en stavmikser. Smak til med salt og sitron
Sellerikrem
Kok selleriroten i melk og fløte, til den er mør. Sil av væsken og kjør selleriroten i en blender med smør og salt. Kjøres til den er helt glatt
Syltet selleriskiver
Høvl sellerien på en mandolin, eller skjær den på en oppskjærsmaskin, i 1,5-2 mm tykke skiver. Stikk ut med en utstikker. Kok opp syltelaken og kjøl den ned. Blansjer sellerien til den er mør og legg i syltelaken. Fyll selleriskivene med sellerikrem og brett sammen.
Estragonpulver
Plukk estragonbladene av stilken. Blansjer i 10 sek i saltet vann. Dehydrer på 40-50 grader til selt tørt. Kjør opp i en blender og sikt. Oppbevar i en lufttett boks
Proteinet kan komme på siden– mitt tips til denne retten er å servere den med deilig krabbe smakt til med sjalottløk, gressløk, bruna smør og sitron. Det går godt sammen med de fine, myke krydderaromaene i sellerien.
Krabbe fra Hitra
Varm krabbekjøttet forsiktig med sjalottløk, gressløk og bruna smør. Smak til med sitron, salt og pepper.
Skriv ut oppskriften