TOMAT TØRKET 500GR.
Varenr.: 3017 10
Registrer deg eller logg inn for å se priser og bestille varer.
Tørkede, halverte plommetomater passer både til hjemmelaget rød pesto og salater. De trenger bare kuttes før bruk!
Opprinnelsesland Tyrkia
-
Kvalitet
De vanligste tørkede tomatene er plommetomater som er delt i to. Fargen er dyprød. Tomatene skal være myke og skrukkete.
-
Kilde
Matvaretabellen 2022
-
Lagring
Tørkede tomater oppbevares best tørt og kjølig. De har meget lang holdbarhet.
-
Smak
Smaken er meget kraftig og kan virke litt salt. Alt vannet er tørket bort og mineralsaltene får en fremtredende smak. Ofte er de også tørket på saltsenger.
-
Helseeffekt
Tomaten får den julerøde fargen sin fra karotenoidet lykopen. Jo dypere rødfarge tomaten har, desto mer lykopen inneholder den. Lykopen er en fettløselig antioksdant. Flere undersøkeler tyder på at et kosthold rikt på tomater og lykopen kan forebygge prostatakreft hos menn. Lykopen kan også forebygge andre typer kreft, hemme kolesterolproduksjonen og fremme nedbrytningen av det uheldige LDL-kolesterolet. Betakarotenet i tomatene kan omdannes til vitamin A som er viktig for synet, huden og fosterutvikling. Dersom du spiser mye tørkede tomater så får du tilført en rekke vitaminer og mineraler.
-
Bruksområde
Tørkede tomater er godt egnet i pestoer, salater og til bruschetta. De gir også en kraftig smak i gryter og supper.
Næringsinnhold pr. 100g
- Energi kJ
- 1179 kJ
- Energi kcal
- 280 kcal
- Fett
- 3 g
- Hvorav mettede fettsyrer
- 0,4 g
- Karbohydrater
- 43 g
- Énumettet fett
- 43 g
- Kostfiber
- 12 g
- Protein
- 14,1 g
- Salt
- 5,2 g
- Folat
- 0,068 µg
- Kobber (Cu)
- 1,42 mg
- Betakaroten
- 0,524 µg
- Kalsium (Ca)
- 110 mg
- Flerumettet fett
- 1,1 g
- Jern (Fe)
- 9,1 mg
- Jod
- 0,001 µg
- Kalium (K)
- 3427 mg
- Magnesium (Mg)
- 194 mg
- Natrium (Na)
- 20,95 mg
- Niacin
- 9,1 mg
- Fosfor (P)
- 356 mg
- Vitamin A
- 44 RAE
- Vitamin B6
- 0,0033 mg
- Vitamin C
- 39 mg
- Sink (Zn)
- 2 mg
- Omega3
- 0,01 g
- Omega6
- 1,1 g
- Riboflavin
- 0,49 mg
- Selen (Se)
- 0,006 µg
Allergener
Fri for Gluten
Fri for Gluten (havre)
Fri for Brasilnut
Fri for Gluten (bygg)
Fri for Khorasanhvete
Fri for Gluten (hvete)
Fri for Melk
Fri for Mollusc
Fri for Gluten (rug)
Fri for Spelt
Fri for Sjømat
Fri for Fisk
Fri for Egg
Fri for Peanøtter
Fri for Soyabønner
Fri for Nøtter
Fri for Cashewnøtter
Fri for Hasselnøtter
Fri for Makadamianøtter
Fri for Mandel
Fri for Pekannøtter
Fri for Pistasjnøtter
Fri for Valnøtter
Fri for Sesamfrø
Fri for Selleri
Fri for Sennep
Fri for Sulfitt
Fri for Lupin