PLOMMETOMAT MINI
Varenr.: 3021 02
Registrer deg eller logg inn for å se priser og bestille varer.
Plommetomaten er avlang i formen og har tykke vegger som gir mye smakfullt kjøtt. Derfor brukes den til hermetisering, i pureé, til ketchup og ikke minst til den klassiske italienske tomatsausen.
Disse tomatene har de fleste gode egenskapene til plommetomaten, blant annet et fruktkjøtt som er noe fastere enn hos andre tomater. Dette gjør dem godt egnet til kutting, selv om de er så små. Tomatene er kanskje best som de er, men smaker også nydelig sammen med hvitløk og basilikum.
Opprinnelsesland Spania
-
Kvalitet
Plommetomater selges på stilk. Denne skal være frisk og spenstig. Tomatene skal sitte på stilken. Tomatene skal være jevnt røde og faste i konsistensen.
-
Kilde
Matvaretabellen 2022
-
Lagring
Den beste lagringstemperaturen er 10-12 °C. Oppbevar aldri tomater i kjøleskap, der taper de smak og blir raskere bløte enn om du oppbevarer dem i romtemperatur. Ved temperaturer under 8 °C får tomatene kuldeskade.
-
Smak
Smaken kan variere avhengig om syren eller sødmen dominerer i tillegg til en kraftig tomatsmak.
-
Helseeffekt
Tomaten får den julerøde fargen sin fra karotenoidet lykopen. Jo dypere rødfarge tomaten har, desto mer lykopen inneholder den. Lykopen er en fettløselig antioksdant som er i familie med vitamin A, men som ikke kan bli til vitamin A i kroppen vår. Flere undersøkeler tyder på at et kosthold rikt på tomater og lykopen kan forebygge prostatakreft hos menn. Lykopen kan også forebygge andre typer kreft, hemme kolesterolproduksjonen og fremme nedbrytningen av det uheldige LDL-kolesterolet. Når du varmer plommetomatene, blir lykopeninnholdet ekstra godt tilgjengelig for kroppen vår, spesielt i kombinasjon med litt olje eller fett, slik som du får fra en pastasaus eller en pizza med ost. De andre karotenoidene i tomaten kan omdannes til vitamin A, et stoff som er viktig for synet, huden og fosterutvikling. Vitamin C fungerer som en antioksidant i kroppen, men har i tillegg andre oppgaver. Vitaminet er nødvendig for dannelse av bindevev i hud, sener og bein, det styrker immunforsvaret og fremmer opptaket av jern fra maten.
-
Bruksområde
Plommetomaten er basistomaten til de beste suppene og sausene. Den er en selvfølge i pastasaus og pizzafyll, og den egner seg både som varm og kald suppe. Plommetomater har en kraftig tomatsmak som gjør den best egnet til viderebehandling. Den kan også brukes som vanlig tomat.
Næringsinnhold pr. 100g
- Energi kJ
- 74 kJ
- Energi kcal
- 18 kcal
- Fett
- 0,2 g
- Karbohydrater
- 2,5 g
- Énumettet fett
- 2,5 g
- Kostfiber
- 2 g
- Protein
- 0,7 g
- Folat
- 0,017 µg
- Kobber (Cu)
- 0,03 mg
- Betakaroten
- 0,801 µg
- Kalsium (Ca)
- 6 mg
- Flerumettet fett
- 0,1 g
- Jern (Fe)
- 0,2 mg
- Jod
- 0 µg
- Kalium (K)
- 244 mg
- Magnesium (Mg)
- 9 mg
- Natrium (Na)
- 0,03 mg
- Niacin
- 0,5 mg
- Fosfor (P)
- 27 mg
- Vitamin A
- 67 RAE
- Vitamin B6
- 0,0009 mg
- Vitamin C
- 17 mg
- Vitamin E
- 0,7 alfa-TE
- Sink (Zn)
- 0,1 mg
- Omega6
- 0,08 g
- Riboflavin
- 0,01 mg
Ingredienser
Plommetomat)
Allergener
Fri for Gluten
Fri for Gluten (havre)
Fri for Brasilnut
Fri for Gluten (bygg)
Fri for Khorasanhvete
Fri for Gluten (hvete)
Fri for Melk
Fri for Mollusc
Fri for Gluten (rug)
Fri for Spelt
Fri for Sjømat
Fri for Fisk
Fri for Egg
Fri for Peanøtter
Fri for Soyabønner
Fri for Nøtter
Fri for Cashewnøtter
Fri for Hasselnøtter
Fri for Makadamianøtter
Fri for Mandel
Fri for Pekannøtter
Fri for Pistasjnøtter
Fri for Valnøtter
Fri for Sesamfrø
Fri for Selleri
Fri for Sennep
Fri for Sulfitt
Fri for Lupin