KLASETOMAT KG
Varenr.: 3016 01
Registrer deg eller logg inn for å se priser og bestille varer.
Hva er vel et kjøkken uten friske tomater? Tomater passer til det meste, og i alle varianter; rå i salater, kokte, til puré, suppe eller saus. Små og søte eller store og saftige? Valget er ditt!
Friske tomater er noe av det mest anvendelige du kan ha på kjøkkenet. De passer til det meste, og i alle varianter: rå i salater, kokte, til puré, suppe eller saus.
Opprinnelsesland Nederland
-
Kvalitet
Smakstomaten modnes på stilk før den høstes. Stilken skal være frisk og fast. Tomatfargen er dyprød.
-
Kilde
Matvaretabellen 2022
-
Lagring
Den beste lagringstemperaturen er 10-12 °C. Oppbevar aldri tomater i kjøleskap, der taper de smak og blir raskere bløte enn om du oppbevarer dem i romtemperatur. Ved temperaturer under 8 °C får tomatene kuldeskade.
-
Smak
Tomater som selges på kvisten er ofte mer aromatiske og sødmefulle en vanlig runde tomater.
-
Helseeffekt
Tomaten får den julerøde fargen sin fra karotenoidet lykopen. Jo dypere rødfarge tomaten har, desto mer lykopen inneholder den. Lykopen er en fettløselig antioksdant som er i familie med vitamin A, men som ikke kan bli til vitamin A i kroppen vår. Flere undersøkeler tyder på at et kosthold rikt på tomater og lykopen kan forebygge prostatakreft hos menn. Lykopen kan også forebygge andre typer kreft, hemme kolesterolproduksjonen og fremme nedbrytningen av det uheldige LDL-kolesterolet. De andre karotenoidene i tomaten kan omdannes til vitamin A, et stoff som er viktig for synet, huden og fosterutvikling. Vitamin C fungerer som en antioksidant i kroppen, men har i tillegg andre oppgaver. Vitaminet er nødvendig for dannelse av bindevev i hud, sener og bein, det styrker immunforsvaret og fremmer opptaket av jern fra maten.
-
Bruksområde
Disse tomatene er utviklet for mer smak og aroma. De høstes og selges på kvisten, og brukes som vanlige tomater.
Næringsinnhold pr. 100g
- Energi kJ
- 74 kJ
- Energi kcal
- 18 kcal
- Fett
- 0,2 g
- Karbohydrater
- 2,5 g
- Énumettet fett
- 2,5 g
- Kostfiber
- 2 g
- Protein
- 0,7 g
- Folat
- 0,017 µg
- Kobber (Cu)
- 0,03 mg
- Betakaroten
- 0,801 µg
- Kalsium (Ca)
- 6 mg
- Flerumettet fett
- 0,1 g
- Jern (Fe)
- 0,2 mg
- Jod
- 0 µg
- Kalium (K)
- 244 mg
- Magnesium (Mg)
- 9 mg
- Natrium (Na)
- 0,03 mg
- Niacin
- 0,5 mg
- Fosfor (P)
- 27 mg
- Vitamin A
- 67 RAE
- Vitamin B6
- 0,0009 mg
- Vitamin C
- 17 mg
- Vitamin E
- 0,7 alfa-TE
- Sink (Zn)
- 0,1 mg
- Omega6
- 0,08 g
- Riboflavin
- 0,01 mg
Allergener
Fri for Gluten
Fri for Gluten (havre)
Fri for Brasilnut
Fri for Gluten (bygg)
Fri for Khorasanhvete
Fri for Gluten (hvete)
Fri for Melk
Fri for Mollusc
Fri for Gluten (rug)
Fri for Spelt
Fri for Sjømat
Fri for Fisk
Fri for Egg
Fri for Peanøtter
Fri for Soyabønner
Fri for Nøtter
Fri for Cashewnøtter
Fri for Hasselnøtter
Fri for Makadamianøtter
Fri for Mandel
Fri for Pekannøtter
Fri for Pistasjnøtter
Fri for Valnøtter
Fri for Sesamfrø
Fri for Selleri
Fri for Sennep
Fri for Sulfitt
Fri for Lupin