RØDBETER KG
Varenr.: 4319 56
Registrer deg eller logg inn for å se priser og bestille varer.
Fersk rødbete er en smaksopplevelse. Den passer til det meste og kan brukes på flere vis: pannestekt, kokt, urtebakt, saltbakt, most og gratinert. Prøv en sandwich med ovnsbakt rødbete og feta!
De fleste kjenner rødbeten i syltet form, men det er som fersk at den virkelig kommer til sin rett. Prøv for eksempel kokte rødbeter med nypoteter, smør og gressløk – det er en rett i seg selv.
Opprinnelsesland Norge
-
Kvalitet
Rødbeter skal være faste og sprø.
-
Kilde
Matvaretabellen 2022
-
Lagring
Rødbeter oppbevares best i kjøleskap ved 2-4 ºC, gjerne i en plastpose eller tett plastboks. Da tørker den ikke så lett inn.
-
Smak
Rødbeter har en mild, jordaktig smak med mye sødme.
-
Helseeffekt
Kostfiberet i i rødbeten sikrer at tarmene får noe å jobbe med, og at tarminnholdet passerer raskere og forblir mykt. Dette beskytter mot utposninger, hemorroider og kreft i tarmen. Kostfiber kan også binde til seg kolesterol og frakte det ut av kroppen. På denne måten er kostfiber med på å holde kolesterolnivået nede. Kostfiber benyttes som energikilde av de helsebringende bakteriene i tarmen. Når de får gode levevilkår, blir det mindre plass igjen til de skadelige tarmbakteriene, og du øker sjansene for en sunn tarm og et godt immunforsvar. Folat er viktig for hjertehelsen og produksjon av nye røde blodlegemer, men også for forebyggelse av ryggmargsbrokk hos fostre. Kvinner som planlegger graviditet, er gravide eller ammer, bør derfor være påpasselige med folatinntaket. Kalium er viktig for væskebalansen i kroppen samt for hjertehelse. Rødbeten har en kraftig farge som har vært brukt til farging av garr og tøy. Når vi spiser rødbete, vil antioksidantene i fargestoffet være med på å beskytte cellene i hele kroppen og dermed holde oss unge.
-
Bruksområde
Rødbeten er utmerket både kokt og bakt, som varm eller kald grønnsak og som garnityr på smørbrød. Revet rødbete er fint i råkost og supper.
Næringsinnhold pr. 100g
- Energi kJ
- 206 kJ
- Energi kcal
- 49 kcal
- Fett
- 0,2 g
- Hvorav mettede fettsyrer
- 0,1 g
- Karbohydrater
- 8,9 g
- Énumettet fett
- 8,8 g
- Kostfiber
- 3 g
- Protein
- 1,6 g
- Salt
- 0,1 g
- Folat
- 0,068 µg
- Kobber (Cu)
- 0,07 mg
- Stivelse
- 0,1 g
- Kalsium (Ca)
- 16 mg
- Flerumettet fett
- 0,1 g
- Jern (Fe)
- 0,9 mg
- Jod
- 0 µg
- Kalium (K)
- 411 mg
- Magnesium (Mg)
- 25 mg
- Natrium (Na)
- 0,32 mg
- Niacin
- 0,2 mg
- Fosfor (P)
- 34 mg
- Vitamin B6
- 0,0004 mg
- Vitamin C
- 2 mg
- Vitamin E
- 0,1 alfa-TE
- Sink (Zn)
- 0,4 mg
- Omega3
- 0,01 g
- Omega6
- 0,06 g
- Riboflavin
- 0,01 mg
Allergener
Fri for Gluten
Fri for Gluten (havre)
Fri for Brasilnut
Fri for Gluten (bygg)
Fri for Khorasanhvete
Fri for Gluten (hvete)
Fri for Melk
Fri for Mollusc
Fri for Gluten (rug)
Fri for Spelt
Fri for Sjømat
Fri for Fisk
Fri for Egg
Fri for Peanøtter
Fri for Soyabønner
Fri for Nøtter
Fri for Cashewnøtter
Fri for Hasselnøtter
Fri for Makadamianøtter
Fri for Mandel
Fri for Pekannøtter
Fri for Pistasjnøtter
Fri for Valnøtter
Fri for Sesamfrø
Fri for Selleri
Fri for Sennep
Fri for Sulfitt
Fri for Lupin