KARSE
Varenr.: 4308 01
Registrer deg eller logg inn for å se priser og bestille varer.
Karse er små spirer som spises ferske, gjerne drysset over gryten for å sette smak på ulike retter. Karse har en fin, pikant smak og klippes gjerne over smørbrød og salater. Dekorativt og godt.
Karse spises nesten utelukkende fersk, og brukes som en helt vanlig urt for å sette smak på forskjellige retter. Karse har en fin, pikant smak og klippes gjerne over smørbrød og salater. Det finnes flere typer å velge mellom, og de har til felles at de både er dekorative og smaker godt.
Opprinnelsesland Nederland
-
Kvalitet
Karse skal ha friske, spensige stilker og blad. "Matten" skal være fuktig.
-
Kilde
Matvaretabellen 2022
-
Lagring
Karse må aldri tørke. "Matten" de står på, må være fuktig. Oppbevares best kjølig mellom 2-4 ºC. Karse kan også oppbevares i romtemperatur.
-
Smak
Karse er en skarp smak som kan minne om pepper og redikk.
-
Helseeffekt
Spiser du mye karse, kan du nyte godt av mange ulike næringsstoffer: Kostfiber regulerer fordøyelsen ved å gi tarmene noe å jobbe med. I tillegg er kostfiber mat for de helsebringende tarmbakteriene våre, og det kan binde kolesterol og føre det ut med avføringen. Derfor bidrar kostfiberinntak til helhetlig helse, ikke bare lokalt i tarmen. Betakarotenet i karse er svært viktig for normal celledeling, slik at vi får dannet nye celler når gamle dør, og at det ikke dannes nye celler ukontrollert. Derfor er betakaroten en nøkkel i kreftforebygging. Folat ser ut til å kunne beskytte mot hjertesykdom ved å holde nivået av stoffet homocystein lavt i blodet vårt - i tillegg til å forebygge ryggmargsbrokk hos fostre. Vitamin C er et kjent vitamin og kan være gunstig for å forebygge forkjølelse, men ikke minst for å styrke immunforsvaret, bedre jernopptaket og hjelpe kroppen i kampen mot frie radikaler fra røyk, forurensing og stress. Vitamin K er en koaguleringsfaktor som sørger for at blodet levrer seg, f.eks. når du har fått et sår. Det er også viktig for normal mineralisering av skjelettet.
-
Bruksområde
Smaksette dressinger, marinader, supper, sauser og garnityr på smørbrødpynt og varmretter.
Næringsinnhold pr. 100g
- Energi kJ
- 48 kJ
- Energi kcal
- 12 kcal
- Fett
- 0,1 g
- Énumettet fett
- 0 g
- Kostfiber
- 2 g
- Protein
- 1,9 g
- Salt
- 0,1 g
- Folat
- 0,043 µg
- Kobber (Cu)
- 0,05 mg
- Betakaroten
- 1,589 µg
- Kalsium (Ca)
- 138 mg
- Flerumettet fett
- 0 g
- Jern (Fe)
- 0,7 mg
- Jod
- 0,007 µg
- Kalium (K)
- 300 mg
- Magnesium (Mg)
- 16 mg
- Natrium (Na)
- 0,37 mg
- Niacin
- 0,3 mg
- Fosfor (P)
- 61 mg
- Vitamin A
- 132 RAE
- Vitamin B6
- 0,0023 mg
- Vitamin C
- 3 mg
- Vitamin E
- 1,5 alfa-TE
- Sink (Zn)
- 0,5 mg
- Omega3
- 0,02 g
- Omega6
- 0,01 g
- Riboflavin
- 0,06 mg
- Selen (Se)
- 0,002 µg
Allergener
Fri for Gluten
Fri for Gluten (havre)
Fri for Brasilnut
Fri for Gluten (bygg)
Fri for Khorasanhvete
Fri for Gluten (hvete)
Fri for Melk
Fri for Mollusc
Fri for Gluten (rug)
Fri for Spelt
Fri for Sjømat
Fri for Fisk
Fri for Egg
Fri for Peanøtter
Fri for Soyabønner
Fri for Nøtter
Fri for Cashewnøtter
Fri for Hasselnøtter
Fri for Makadamianøtter
Fri for Mandel
Fri for Pekannøtter
Fri for Pistasjnøtter
Fri for Valnøtter
Fri for Sesamfrø
Fri for Selleri
Fri for Sennep
Fri for Sulfitt
Fri for Lupin