KARSE

Hovedinnhold Hovedmeny

KARSE

Varenr.: 4308 01

Karse er små spirer som spises ferske, gjerne drysset over gryten for å sette smak på ulike retter. Karse har en fin, pikant smak og klippes gjerne over smørbrød og salater. Dekorativt og godt.

Karse spises nesten utelukkende fersk, og brukes som en helt vanlig urt for å sette smak på forskjellige retter. Karse har en fin, pikant smak og klippes gjerne over smørbrød og salater. Det finnes flere typer å velge mellom, og de har til felles at de både er dekorative og smaker godt.

Opprinnelsesland Nederland

  • Kvalitet

    Karse skal ha friske, spensige stilker og blad. "Matten" skal være fuktig.

  • Kilde

    Matvaretabellen 2022

  • Lagring

    Karse må aldri tørke. "Matten" de står på, må være fuktig. Oppbevares best kjølig mellom 2-4 ºC. Karse kan også oppbevares i romtemperatur.

  • Smak

    Karse er en skarp smak som kan minne om pepper og redikk.

  • Helseeffekt

    Spiser du mye karse, kan du nyte godt av mange ulike næringsstoffer: Kostfiber regulerer fordøyelsen ved å gi tarmene noe å jobbe med. I tillegg er kostfiber mat for de helsebringende tarmbakteriene våre, og det kan binde kolesterol og føre det ut med avføringen. Derfor bidrar kostfiberinntak til helhetlig helse, ikke bare lokalt i tarmen. Betakarotenet i karse er svært viktig for normal celledeling, slik at vi får dannet nye celler når gamle dør, og at det ikke dannes nye celler ukontrollert. Derfor er betakaroten en nøkkel i kreftforebygging. Folat ser ut til å kunne beskytte mot hjertesykdom ved å holde nivået av stoffet homocystein lavt i blodet vårt - i tillegg til å forebygge ryggmargsbrokk hos fostre. Vitamin C er et kjent vitamin og kan være gunstig for å forebygge forkjølelse, men ikke minst for å styrke immunforsvaret, bedre jernopptaket og hjelpe kroppen i kampen mot frie radikaler fra røyk, forurensing og stress. Vitamin K er en koaguleringsfaktor som sørger for at blodet levrer seg, f.eks. når du har fått et sår. Det er også viktig for normal mineralisering av skjelettet.

  • Bruksområde

    Smaksette dressinger, marinader, supper, sauser og garnityr på smørbrødpynt og varmretter.

Næringsinnhold pr. 100g

Energi kJ
48 kJ
Energi kcal
12 kcal
Fett
0,1 g
Énumettet fett
0 g
Kostfiber
2 g
Protein
1,9 g
Salt
0,1 g
Folat
0,043 µg
Kobber (Cu)
0,05 mg
Betakaroten
1,589 µg
Kalsium (Ca)
138 mg
Flerumettet fett
0 g
Jern (Fe)
0,7 mg
Jod
0,007 µg
Kalium (K)
300 mg
Magnesium (Mg)
16 mg
Natrium (Na)
0,37 mg
Niacin
0,3 mg
Fosfor (P)
61 mg
Vitamin A
132 RAE
Vitamin B6
0,0023 mg
Vitamin C
3 mg
Vitamin E
1,5 alfa-TE
Sink (Zn)
0,5 mg
Omega3
0,02 g
Omega6
0,01 g
Riboflavin
0,06 mg
Selen (Se)
0,002 µg

Allergener

Fri for Gluten

Fri for Gluten (havre)

Fri for Brasilnut

Fri for Gluten (bygg)

Fri for Khorasanhvete

Fri for Gluten (hvete)

Fri for Melk

Fri for Mollusc

Fri for Gluten (rug)

Fri for Spelt

Fri for Sjømat

Fri for Fisk

Fri for Egg

Fri for Peanøtter

Fri for Soyabønner

Fri for Nøtter

Fri for Cashewnøtter

Fri for Hasselnøtter

Fri for Makadamianøtter

Fri for Mandel

Fri for Pekannøtter

Fri for Pistasjnøtter

Fri for Valnøtter

Fri for Sesamfrø

Fri for Selleri

Fri for Sennep

Fri for Sulfitt

Fri for Lupin

Relaterte produkter