BROKKOLI PK ØKOLOGISK
Varenr.: 4301 09
Registrer deg eller logg inn for å se priser og bestille varer.
Brokkoli er en av de mest næringsrike grønnsakene vi har, og inneholder mer C-vitamin enn appelsiner. Brokkoli er en godt fremavlet bladkål-sort som etter hvert har blitt et tett hode. Stilken er faktisk den søteste delen, skrell den og spis den også!
Brokkoli bør lagres i kjøleskap, 0–4 °C, pakket i plast. Brokkoli egner seg godt til nedfrysing, men da bør den forvelles først.
Opprinnelsesland Spania
-
Kvalitet
Brokkoli skal ha et fast grønt til mørkegrønt hode. Blomsterhodene må ikke ha antydning til beynnende åpning (blomstring). Den skal være fast, sprø, uten bløte flekker og lukte friskt. Stilken skal også være fast.
-
Kilde
Matvaretabellen 2022
-
Lagring
Oppbevar brokkoli i kjøleskap ved 0-4 ºC, gjerne i plastboks eller plastpose.
-
Smak
Den milde, gode smaken minner om asparges.
-
Helseeffekt
Brokkoli er en super kilde til helsebringende plantestoffer, fytokjemikalier og antioksidanter. Antioksidantene er både vitamin C og en rekke andre aktive stoffer i grønnsaken. Når vi koker brokkoli så halveres vitamin C-innholdet, men det totale antioksiantinnholdet stiger betraktelig. Dette skyldes at de andre antioksidantene tåler varme og frigjøres fra bindinger i plantevevet. Vitamin C er en antioksidant som beskytter kroppen mot frie radikaler som kan skade celler, protein, arvestoff og annet vev. Vitamin C fornyer vitamin E og fremmer jernopptaket. Vitamin C er også nødvendig for et sterkt bindevev i hud, brusk, bein og tenner. Når du kutter opp eller tygger brokkoli, frigjøres fytokjemikaliene glukosinolater og tiocyanater. Disse plantestoffene har en rekke egenskaper som tilsammen forebygger kreft på flere trinn i kreftutviklingen. Folat er viktig for hjertehelsen og produksjon av nye røde blodlegemer, men også for forebyggelse av ryggmargsbrokk hos fostre. Kvinner som planlegger graviditet, er gravide eller ammer, bør derfor være påpasselige med folatinntaket. Kostfiber regulerer fordøyelsen, gir tarmene noe å jobbe med og sørger for god tarmhelse. Det binder kolesterol og kan dermed naturlig senke kolesterolnivået. Vitamin K er en koaguleringsfaktor som sørger for at blodet levrer seg, f.eks. når du har fått et sår.
-
Bruksområde
Brokkoli er en grønnsak som passer til det meste. Bruk den rå, kokt, woket eller pureetert.
Næringsinnhold pr. 100g
- Energi kJ
- 123 kJ
- Energi kcal
- 29 kcal
- Fett
- 0,3 g
- Hvorav mettede fettsyrer
- 0,1 g
- Karbohydrater
- 2 g
- Énumettet fett
- 2 g
- Kostfiber
- 3 g
- Protein
- 3,2 g
- Folat
- 0,068 µg
- Kobber (Cu)
- 0,05 mg
- Betakaroten
- 0,36 µg
- Kalsium (Ca)
- 47 mg
- Flerumettet fett
- 0,2 g
- Jern (Fe)
- 0,6 mg
- Jod
- 0,001 µg
- Kalium (K)
- 416 mg
- Magnesium (Mg)
- 23 mg
- Natrium (Na)
- 0,11 mg
- Niacin
- 0,6 mg
- Fosfor (P)
- 72 mg
- Vitamin A
- 30 RAE
- Vitamin B6
- 0,0006 mg
- Vitamin C
- 67 mg
- Vitamin E
- 0,5 alfa-TE
- Sink (Zn)
- 0,5 mg
- Omega3
- 0,07 g
- Omega6
- 0,06 g
- Riboflavin
- 0,09 mg
Allergener
Fri for Gluten
Fri for Gluten (havre)
Fri for Brasilnut
Fri for Gluten (bygg)
Fri for Khorasanhvete
Fri for Gluten (hvete)
Fri for Melk
Fri for Mollusc
Fri for Gluten (rug)
Fri for Spelt
Fri for Sjømat
Fri for Fisk
Fri for Egg
Fri for Peanøtter
Fri for Soyabønner
Fri for Nøtter
Fri for Cashewnøtter
Fri for Hasselnøtter
Fri for Makadamianøtter
Fri for Mandel
Fri for Pekannøtter
Fri for Pistasjnøtter
Fri for Valnøtter
Fri for Sesamfrø
Fri for Selleri
Fri for Sennep
Fri for Sulfitt
Fri for Lupin