SJALOTTLØK RUND KG
Varenr.: 3711 06
Registrer deg eller logg inn for å se priser og bestille varer.
Hemmeligheten bak en god saus er som regel sjalottløk. Den er perfekt som base for rød- og hvitvinssauser, fordi den har mindre syre og bitterhet enn gul løk. En aromatisk løk med ubegrensede muligheter!
Den lille løken er nemlig perfekt som base for både rødvins- og hvitvinssauser. Sjalottløk ligner på gul løk, men skiller seg fra denne ved at hver løk har 5–10 fedd eller båter, omgitt av et rødbrunt eller gult skall. Sjalottløk spises vanligvis ikke rå, men etter varmebehandling har den nærmest ubegrensede muligheter.
Opprinnelsesland Norge
-
Kvalitet
Det ytterste skallet på løken skal være tørt uten løse skall. Løken skal være fast og uten tegn til spiring. Sjalottløk skiller seg fra vanlig løk ved at den har flere fedd som kan minne om hvitløk.
-
Kilde
Matvaretabellen 2022
-
Lagring
Løken lagres i tørr luft. Kjøleskap er godt egnet, men er ikke nødvendig i vinterhalvåret. Løk må oppbevares for seg selv da den kan sette smak på andre produkter den oppbevares sammen med.
-
Smak
Sjalottløk har en sterk løksmak, men mindre syre og bitterhet enn gul løk. Løkaromaene i sjalottløk kommer best frem når løken varmebehandles.
-
Helseeffekt
Løk har i uminnelige tider blitt betraktet som både mat og medisin. Løk er nemlig en helsebringende knoll som er full av svovelholdige stoffer. Når du kutter, knuser eller tygger løken skjer det en kjemisk endring av disse svovelholdige stoffene - ved hjelp av enzymer omdannes basis-stoffet alliin til ulike allylsulfider via mellomtrinnet allicin. Disse løkstoffene kan bekjempe utviklingen av kreft, særlig kreft i spiserør, mage og tarm. Det gjør de fordi svovelforbindelsene kan få fart på rensesystemer i kroppen som fjerner kreftfremkallende stoffer. Fordi løken også inneholder antioksidanten quercetin, er løk en matvare som er viktig i kampen mot kreft.
-
Bruksområde
Nesten uansett hvilken saus eller suppe du skal lage, er sjalottløken den ingrediensen du starter med. Den inngår også i veldig mange matretter forøvrig. Sjalottløk er delt inn i fedd, nesten som en hvitløk.
Næringsinnhold pr. 100g
- Energi kJ
- 100 kJ
- Energi kcal
- 24 kcal
- Fett
- 0,2 g
- Karbohydrater
- 3,3 g
- Énumettet fett
- 3,3 g
- Kostfiber
- 1 g
- Protein
- 1,5 g
- Folat
- 0,017 µg
- Kobber (Cu)
- 0,05 mg
- Betakaroten
- 0,003 µg
- Kalsium (Ca)
- 24 mg
- Flerumettet fett
- 0,1 g
- Jern (Fe)
- 0,8 mg
- Jod
- 0,002 µg
- Kalium (K)
- 180 mg
- Magnesium (Mg)
- 4 mg
- Natrium (Na)
- 0,1 mg
- Niacin
- 0,6 mg
- Fosfor (P)
- 50 mg
- Vitamin B6
- 0,002 mg
- Vitamin C
- 13 mg
- Vitamin E
- 0,3 alfa-TE
- Sink (Zn)
- 0,4 mg
- Omega6
- 0,05 g
- Riboflavin
- 0,06 mg
- Selen (Se)
- 0,001 µg
Allergener
Fri for Gluten
Fri for Gluten (havre)
Fri for Brasilnut
Fri for Gluten (bygg)
Fri for Khorasanhvete
Fri for Gluten (hvete)
Fri for Melk
Fri for Mollusc
Fri for Gluten (rug)
Fri for Spelt
Fri for Sjømat
Fri for Fisk
Fri for Egg
Fri for Peanøtter
Fri for Soyabønner
Fri for Nøtter
Fri for Cashewnøtter
Fri for Hasselnøtter
Fri for Makadamianøtter
Fri for Mandel
Fri for Pekannøtter
Fri for Pistasjnøtter
Fri for Valnøtter
Fri for Sesamfrø
Fri for Selleri
Fri for Sennep
Fri for Sulfitt
Fri for Lupin