HVITLØK LØS
Varenr.: 3720 01
Registrer deg eller logg inn for å se priser og bestille varer.
Hvitløk er saftig med en karakteristisk smak og lukt. Hvor sterk smaken er, avhenger av hvor lenge den blir varmet opp. Rå hvitløk brenner på tungen, men kokt, bakt eller stekt er den søt, mild og aromatisk.
Hvitløk brukes som basis i svært mange retter. Vanlig hvitløk består av mange fedd (båter) dekket av et tynt, hvitt, papirlignende skall. Det finnes flere ulike sorter hvitløk, med ulik størrelse og noe ulike smaksegenskaper. Hvitløk uten fedd består av ett eneste stort fedd, men bruksområdene er de samme.
Opprinnelsesland Kina
-
Kvalitet
Hvitløk har flere individuelle sideløker, vanligvis omtalt som "kløfter" eller fedd, i et hvitt skall.
-
Kilde
Matvaretabellen 2022
-
Lagring
Løken lagres i tørr luft. Kjøleskap er godt egnet, men er ikke nødvendig i vinterhalvåret. Løk må oppbevares for seg selv da den kan sette smak på andre produkter den oppbevares sammen med.
-
Smak
Den kraftige hvitløksaromaen kommer først frem når hvitløken hakkes eller skjæres opp. Rå hvitløk bør brukes med varsomhet.
-
Helseeffekt
Hvitløk har i uminnelige tider blitt betraktet som både mat og medisin, både til inn- og utvortes bruk. Hvitløk er nemlig en helsebringende knoll som er full av svovelholdige stoffer. Når du kutter, knuser eller tygger hvitløken skjer det en kjemisk endring av disse svovelholdige stoffene - ved hjelp av enzymer omdannes basis-stoffet alliin til ulike allylsulfider via mellomtrinnet allicin. Disse løkstoffene kan bekjempe utviklingen av kreft, særlig kreft i spiserør, mage og tarm. Det gjør de fordi svovelforbindelsene kan få fart på rensesystemer i kroppen som fjerner kreftfremkallende stoffer. Dessuten viser undersøkelser at hvitløk kan forebygge åreforkalkning, høyt kolesterol og høye triglyceridnivåer (en type fettstoff i blodet). Vitamin C fremmer jernopptaket i tarmen og fornyer brukt vitamin E. I tillegg beskytter vitamin C kroppen mot skadelige frie radikaler fordi den er en kraftig antioksidant. Vitamin B6 er viktig for omsetningen av protein i kroppen og er nødvendig for å frigjøre sukker fra kroppens reservelager av sukker i leveren. Kalium er viktig for væskebalansen i kroppen og for blodtrykket. De antibakterielle stoffene gjør at hvitløken kan dempe tannverk (inntil du kommer deg til tannlegen) og forhindre bakterievekst i sår, dersom du legger en skive fersk hvitløk på stedet som er skadet. Hvitløken er også en kjent forkjølelsesfordriver, dette skyldes igjen de antibakterielle egenskapene i kombinasjon med antioksidantstoffene.
-
Bruksområde
Hvitløk brukes som en smakssetter til mange matretter, dressinger og sauser. Båtene på en hvitløk heter fedd.
Næringsinnhold pr. 100g
- Energi kJ
- 450 kJ
- Energi kcal
- 106 kcal
- Fett
- 0,6 g
- Hvorav mettede fettsyrer
- 0,1 g
- Karbohydrater
- 16,3 g
- Énumettet fett
- 1,6 g
- Kostfiber
- 2 g
- Protein
- 7,9 g
- Folat
- 0,005 µg
- Kobber (Cu)
- 0,06 mg
- Stivelse
- 14,7 g
- Kalsium (Ca)
- 19 mg
- Flerumettet fett
- 0,3 g
- Jern (Fe)
- 1,9 mg
- Jod
- 0,003 µg
- Kalium (K)
- 620 mg
- Magnesium (Mg)
- 25 mg
- Natrium (Na)
- 0,04 mg
- Niacin
- 0,3 mg
- Fosfor (P)
- 170 mg
- Vitamin B6
- 0,0038 mg
- Vitamin C
- 17 mg
- Sink (Zn)
- 1 mg
- Omega3
- 0,02 g
- Omega6
- 0,23 g
- Riboflavin
- 0,03 mg
- Selen (Se)
- 0,002 µg
Allergener
Fri for Gluten
Fri for Gluten (havre)
Fri for Brasilnut
Fri for Gluten (bygg)
Fri for Khorasanhvete
Fri for Gluten (hvete)
Fri for Melk
Fri for Mollusc
Fri for Gluten (rug)
Fri for Spelt
Fri for Sjømat
Fri for Fisk
Fri for Egg
Fri for Peanøtter
Fri for Soyabønner
Fri for Nøtter
Fri for Cashewnøtter
Fri for Hasselnøtter
Fri for Makadamianøtter
Fri for Mandel
Fri for Pekannøtter
Fri for Pistasjnøtter
Fri for Valnøtter
Fri for Sesamfrø
Fri for Selleri
Fri for Sennep
Fri for Sulfitt
Fri for Lupin