URTE BRØNNKARSE STOR
Varenr.: 5001 75
Registrer deg eller logg inn for å se priser og bestille varer.
Denne urten smaker friskt og gjør seg dermed godt i både kalde og varme sauser og supper. Flott fatpynt er den også.
Opprinnelsesland Norge
-
Kvalitet
Bladene er grønne, nesten runde, blanke og sprø.
-
Kilde
Matvaretabellen 2022
-
Lagring
Brønnkarse trenger mye lys. Legg en liten bit oasis i en potteskjuler og sett planten oppi. Brønnkarse trenger næring og mye vann. Den vannes alltid på skål.
-
Smak
Smaken er frisk og god.
-
Helseeffekt
Krydderurter er svært spennende rent ernæringsmessig, men de veier lite. Du skal derfor bruke svært mye friske urter for å få en næringsstoffeffekt av dem - men alle monner drar! Heldigvis er de proppfulle av andre plantestoffer som også har helseeffekt, selv i de mengdene vi vanligvis bruker urter. Brønnkarse inneholder visse stoffer som ser ut til å ha kreftforebyggende egenskaper. Kostfiber er viktig for fordøyelsen, men det er også av betydning for immunforsvaret. Kostfiber kan regulere kolesterolnivået ved å binde til seg kolesterol og frakte det ut av tarmen. Betakaroten er en kraftig antioksidant som har mange cellebeskyttende oppgaver i kroppen. I tillegg omdannes det til aktivt vitamin A og inngår dermed i synsprosessen og i normal celledeling. Vitamin A er også viktig for huden, og betakaroten kan farge huden din nydelig solgyllen - uten at det er skadelig. Vitamin C kan være gunstig for å forebygge forkjølelse, men ikke minst for å styrke immunforsvaret, bedre jernopptaket og hjelpe kroppen i kampen mot frie radikaler fra røyk, forurensing og stress. Folat er viktig for hjertehelsen og produksjon av nye røde blodlegemer, men også for forebyggelse av ryggmargsbrokk hos fostre. Kalsium er det viktigste mineralet i skjelettet vårt, og vi trenger tilførsel daglig for å bevare skjelettstyrken. Kalsiumet spiller også inn for normal muskelfunksjon. Quercetin er et flavonoid som finnes i mange av de gamle medisinurtene, og som kan forklare noe av effekten disse urtene har. Moderne forskning viser for eksempel at quercetinet er betennelsesdempende.
-
Bruksområde
Denne urten passer både i varm og kald mat, i sauser og supper men også naturell. Brønnkarsesaus er godt på fisk.
Næringsinnhold pr. 100g
- Energi kJ
- 48 kJ
- Energi kcal
- 12 kcal
- Fett
- 0,1 g
- Énumettet fett
- 0 g
- Kostfiber
- 2 g
- Protein
- 1,9 g
- Salt
- 0,1 g
- Folat
- 0,043 µg
- Kobber (Cu)
- 0,05 mg
- Betakaroten
- 1,589 µg
- Kalsium (Ca)
- 138 mg
- Flerumettet fett
- 0 g
- Jern (Fe)
- 0,7 mg
- Jod
- 0,007 µg
- Kalium (K)
- 300 mg
- Magnesium (Mg)
- 16 mg
- Natrium (Na)
- 0,37 mg
- Niacin
- 0,3 mg
- Fosfor (P)
- 61 mg
- Vitamin A
- 132 RAE
- Vitamin B6
- 0,0023 mg
- Vitamin C
- 3 mg
- Vitamin E
- 1,5 alfa-TE
- Sink (Zn)
- 0,5 mg
- Omega3
- 0,02 g
- Omega6
- 0,01 g
- Riboflavin
- 0,06 mg
- Selen (Se)
- 0,002 µg
Allergener
Fri for Gluten
Fri for Gluten (havre)
Fri for Brasilnut
Fri for Gluten (bygg)
Fri for Khorasanhvete
Fri for Gluten (hvete)
Fri for Melk
Fri for Mollusc
Fri for Gluten (rug)
Fri for Spelt
Fri for Sjømat
Fri for Fisk
Fri for Egg
Fri for Peanøtter
Fri for Soyabønner
Fri for Nøtter
Fri for Cashewnøtter
Fri for Hasselnøtter
Fri for Makadamianøtter
Fri for Mandel
Fri for Pekannøtter
Fri for Pistasjnøtter
Fri for Valnøtter
Fri for Sesamfrø
Fri for Selleri
Fri for Sennep
Fri for Sulfitt
Fri for Lupin