FENNIKEL
Varenr.: 4204 01
Registrer deg eller logg inn for å se priser og bestille varer.
Fennikel har en aromatisk lukt og smak som kan minne om anis eller Kongen av Danmark-drops. Den sprø fennikelen kan brukes både rå og kokt, grillet, ovnsbakt, i wok, i salater, på ostefatet og til dipp.
Fennikelen er en stor, hvit knoll med en aromatisk lukt og smak som kan minne om anis eller Kongen av Danmark-drops. Den har lenge vært kjent i Asia og Middelhavslandene som en krydderplante, og etter hvert også som en grønnsak. Fruktkjøttet er mykt og saftig, og de friske skuddene som ofte følger med kan brukes på samme måte som dill.
Opprinnelsesland Italia
-
Kvalitet
Formen er litt flattrykt og den er hvit med grønnskjær. Knollen består av brede, tettpakkede og oppsvulmete blad med en lysegrønn, dillignende bladvekst i midten. Stilkene er grønne.
-
Kilde
Matvaretabellen 2022
-
Lagring
Fennikel lagres best ved 0-4 ºC, kjøleskap er godt egnet hvor den også blir beskyttet mot sterkt lys.
-
Smak
Fennikel har en ganske sterk lukt og en aromatisk smak som kan minne om anis.
-
Helseeffekt
Denne aromatiske grønnsaken kan nok ikke skryte av så mye næringsstoffer, men den inneholder andre helsebringe plantestoffer, for eksempel flavonoider. Tradisjonelt sett har fennikel blitt brukt til å lette fordøyelsen etter et tungt måltid, og fennikelavkok kan lette luftsmerter. Folat er viktig for hjertehelsen og produksjon av nye røde blodlegemer, men også for forebyggelse av ryggmargsbrokk hos fostre. Kvinner som planlegger graviditet, er gravide eller ammer, bør derfor være påpasselige med folatinntaket. Vitamin C er en antioksidant som reduserer oksidativ skade som skyldes frie radikaler. Frie radikaler er stoffer som har lett for å reagere og påføre mange ørsmå skader på celler og vev. Antioksidantene ødelegger de frie radikalene før de gjør for stor skade. På den måten kan antioksidanter beskytte arvestoffet vårt og kroppens bestanddeler. Et høyt inntak av antioksidanter fra mat kan forebygge kreft. Vitamin C har også andre, viktige oppgaver: det fornyer vitamin E og fremmer jernopptaket, i tillegg til å være nødvendig for et sterkt bindevev i hud, brusk, bein og tenner.
-
Bruksområde
Fennikel er en knoll som passer ypperlig til lammekjøtt, wok, salater og gratinering.
Næringsinnhold pr. 100g
- Energi kJ
- 80 kJ
- Energi kcal
- 19 kcal
- Fett
- 0,4 g
- Hvorav mettede fettsyrer
- 0,1 g
- Karbohydrater
- 1,8 g
- Énumettet fett
- 1,7 g
- Kostfiber
- 2 g
- Protein
- 0,9 g
- Folat
- 0,042 µg
- Kobber (Cu)
- 0,02 mg
- Stivelse
- 0,1 g
- Betakaroten
- 0,14 µg
- Kalsium (Ca)
- 24 mg
- Flerumettet fett
- 0,2 g
- Jern (Fe)
- 0,3 mg
- Jod
- 0,005 µg
- Kalium (K)
- 440 mg
- Magnesium (Mg)
- 8 mg
- Natrium (Na)
- 0,11 mg
- Niacin
- 0,6 mg
- Fosfor (P)
- 26 mg
- Vitamin A
- 12 RAE
- Vitamin B6
- 0,0006 mg
- Vitamin C
- 5 mg
- Vitamin E
- 0,2 alfa-TE
- Sink (Zn)
- 0,5 mg
- Omega6
- 0,21 g
- Riboflavin
- 0,01 mg
Allergener
Fri for Gluten
Fri for Gluten (havre)
Fri for Brasilnut
Fri for Gluten (bygg)
Fri for Khorasanhvete
Fri for Gluten (hvete)
Fri for Melk
Fri for Mollusc
Fri for Gluten (rug)
Fri for Spelt
Fri for Sjømat
Fri for Fisk
Fri for Egg
Fri for Peanøtter
Fri for Soyabønner
Fri for Nøtter
Fri for Cashewnøtter
Fri for Hasselnøtter
Fri for Makadamianøtter
Fri for Mandel
Fri for Pekannøtter
Fri for Pistasjnøtter
Fri for Valnøtter
Fri for Sesamfrø
Fri for Selleri
Fri for Sennep
Fri for Sulfitt
Fri for Lupin