CHILIPEPPER RØD PK
Varenr.: 4201 07
Registrer deg eller logg inn for å se priser og bestille varer.
To tredjedeler av jordens befolkning bruker chili i matlaging hver eneste dag, enten som grønnsak eller som krydder. Dette er en grønnsak som kan by deg på ekstra sterke opplevelser.
Chilipepper passer ypperlig som krydder, smakstilsetning i matretter, i marinader og dipp. Planten tilhører samme familie som paprika, men chili har et mye høyere innhold av et stoff kalt capsaicin. Dette stoffet stimulerer nerver i huden og tungen som normalt reagerer på varme og smerte, og hjernen lures til å fornemme at det brenner på tunga når vi spiser mat med chili.
Opprinnelsesland Nederland
-
Kilde
Matvaretabellen 2022
-
Lagring
Den beste lagringstemperaturen er 8–12 ºC. Oppbevar chili i en plastpose eller plastboks som forhindrer at den tørker inn. Holdbarheten er ca. fire uker. Tørket chili er holdbar i ca. ett år.
-
Smak
Styrken på chili kan måles i noe som kalles Scoville-skalaen. Det finnes mange forskjellige typer chili, og de varierer både i smak, farge, størrelse og styrke. Det er som regel de minste typene med chilipepper som er de sterkeste. Jalapeño, grønn og rød chili er middels sterke varianter, habanero og cayennepepperet piri piri regnes som sterke varianter.
-
Helseeffekt
Chili er svært rik på vitamin C – det er mer enn i appelsin! I tillegg får du både vitamin B6, kalium og sporstoffet kobber fra chili, samt masse kostfiber. Chili er rik på capsaicin også.
-
Bruksområde
Chilipepper kan brukes fersk, tørket, syltet, røkt eller knust til krydderpulver.
Næringsinnhold pr. 100g
- Energi kJ
- 149 kJ
- Energi kcal
- 35 kcal
- Fett
- 0,4 g
- Karbohydrater
- 5,3 g
- Énumettet fett
- 5,3 g
- Kostfiber
- 2 g
- Protein
- 1,9 g
- Folat
- 0,023 µg
- Kobber (Cu)
- 0,13 mg
- Betakaroten
- 0,534 µg
- Kalsium (Ca)
- 14 mg
- Flerumettet fett
- 0,2 g
- Jern (Fe)
- 1 mg
- Jod
- 0 µg
- Kalium (K)
- 322 mg
- Magnesium (Mg)
- 23 mg
- Natrium (Na)
- 0,09 mg
- Niacin
- 1,2 mg
- Fosfor (P)
- 43 mg
- Vitamin A
- 45 RAE
- Vitamin B6
- 0,005 mg
- Vitamin C
- 144 mg
- Vitamin E
- 0,7 alfa-TE
- Sink (Zn)
- 0,3 mg
- Omega3
- 0,01 g
- Omega6
- 0,15 g
- Riboflavin
- 0,08 mg
- Selen (Se)
- 0,001 µg
Allergener
Fri for Gluten
Fri for Gluten (havre)
Fri for Brasilnut
Fri for Gluten (bygg)
Fri for Khorasanhvete
Fri for Gluten (hvete)
Fri for Melk
Fri for Mollusc
Fri for Gluten (rug)
Fri for Spelt
Fri for Sjømat
Fri for Fisk
Fri for Egg
Fri for Peanøtter
Fri for Soyabønner
Fri for Nøtter
Fri for Cashewnøtter
Fri for Hasselnøtter
Fri for Makadamianøtter
Fri for Mandel
Fri for Pekannøtter
Fri for Pistasjnøtter
Fri for Valnøtter
Fri for Sesamfrø
Fri for Selleri
Fri for Sennep
Fri for Sulfitt
Fri for Lupin