KVEDER KG

Hovedinnhold Hovedmeny

KVEDER KG

Varenr.: 1917 01

Kvede spises ikke rå, men oppvarmet får den en myk og søt smak. Kokt kvede brukes i likører, eplepaier, mos og syltetøy. Den er ypperlig til gelé og marmelade som smaker godt med skarpe oster.

I dag er kveden nesten glemt, men frukten hadde sin storhetstid i oldtiden og middelalderen, og egner seg svært godt i matlaging. Moden kvede minner om en blanding av eple og pære, både av smak og form. Fruktkjøttet er fast, og inneholder et kjernehus med brune frø som smaker bitre mandler. Prøv kvede i kombinasjon med skarpe oster!

Opprinnelsesland Tyrkia

  • Kvalitet

    Kveden spises ikke rå, men er en utmeket luftfrisker. Moden frukt har glatt, gult skall. Fruktkjøttet blir rosa ved tilberedning.

  • Kilde

    Food data Central

  • Lagring

    Kvede oppbevares best i kjøleskap, men kan også oppbevares i romtemperatur fordi den har meget god holdbarhet.

  • Smak

    Kvede smaker søtt, med en lett syrlig aroma når den er tilberedt.

  • Helseeffekt

    Antioksidanten vitamin C ødelegges under koking. Ettersom kvede må kokes eller varmebehandles på annen måte før den spises, så vil vitamin C-innholdet være noe lavere enn i den rå frukten. Det kommer selvsagt an på hvor lenge frukten kokes. For å bevare så mye av vitaminet som mulig bør frukten kokes raskt i store biter. Vitamin C er en antioksidant som beskytter kroppens vev mot skader fra røyk, sol og forurensing. Vitaminet er også nødvendig for dannelse av bindevev og styrker immunforsvaret. Kvede brukes til marmelade og gelé pga av at den inneholder pektin. Pektin er et løselig kostfiber som er nyttig både ved forstoppelse og diaré, fordi det virker mageregulerende. Pektin er også føde for de gode bakteriene i tykktarmen og er dermed med på å fremme en gunstig tarmflora.

  • Bruksområde

    Kvede brukes kokt som en smaktilesetning i likører, eplepaier, syltetøy og kjøttretter.

Næringsinnhold pr. 100g

Energi kJ
238 kJ
Energi kcal
57 kcal
Fett
0,1 g
Karbohydrater
15,3 g
Protein
0,4 g

Allergener

Fri for Gluten

Fri for Gluten (havre)

Fri for Brasilnut

Fri for Gluten (bygg)

Fri for Khorasanhvete

Fri for Gluten (hvete)

Fri for Melk

Fri for Mollusc

Fri for Gluten (rug)

Fri for Spelt

Fri for Sjømat

Fri for Fisk

Fri for Egg

Fri for Peanøtter

Fri for Soyabønner

Fri for Nøtter

Fri for Cashewnøtter

Fri for Hasselnøtter

Fri for Makadamianøtter

Fri for Mandel

Fri for Pekannøtter

Fri for Pistasjnøtter

Fri for Valnøtter

Fri for Sesamfrø

Fri for Selleri

Fri for Sennep

Fri for Sulfitt

Fri for Lupin

Relaterte produkter