KVEDER KG
Varenr.: 1917 01
Registrer deg eller logg inn for å se priser og bestille varer.
Kvede spises ikke rå, men oppvarmet får den en myk og søt smak. Kokt kvede brukes i likører, eplepaier, mos og syltetøy. Den er ypperlig til gelé og marmelade som smaker godt med skarpe oster.
I dag er kveden nesten glemt, men frukten hadde sin storhetstid i oldtiden og middelalderen, og egner seg svært godt i matlaging. Moden kvede minner om en blanding av eple og pære, både av smak og form. Fruktkjøttet er fast, og inneholder et kjernehus med brune frø som smaker bitre mandler. Prøv kvede i kombinasjon med skarpe oster!
Opprinnelsesland Tyrkia
-
Kvalitet
Kveden spises ikke rå, men er en utmeket luftfrisker. Moden frukt har glatt, gult skall. Fruktkjøttet blir rosa ved tilberedning.
-
Kilde
Food data Central
-
Lagring
Kvede oppbevares best i kjøleskap, men kan også oppbevares i romtemperatur fordi den har meget god holdbarhet.
-
Smak
Kvede smaker søtt, med en lett syrlig aroma når den er tilberedt.
-
Helseeffekt
Antioksidanten vitamin C ødelegges under koking. Ettersom kvede må kokes eller varmebehandles på annen måte før den spises, så vil vitamin C-innholdet være noe lavere enn i den rå frukten. Det kommer selvsagt an på hvor lenge frukten kokes. For å bevare så mye av vitaminet som mulig bør frukten kokes raskt i store biter. Vitamin C er en antioksidant som beskytter kroppens vev mot skader fra røyk, sol og forurensing. Vitaminet er også nødvendig for dannelse av bindevev og styrker immunforsvaret. Kvede brukes til marmelade og gelé pga av at den inneholder pektin. Pektin er et løselig kostfiber som er nyttig både ved forstoppelse og diaré, fordi det virker mageregulerende. Pektin er også føde for de gode bakteriene i tykktarmen og er dermed med på å fremme en gunstig tarmflora.
-
Bruksområde
Kvede brukes kokt som en smaktilesetning i likører, eplepaier, syltetøy og kjøttretter.
Næringsinnhold pr. 100g
- Energi kJ
- 238 kJ
- Energi kcal
- 57 kcal
- Fett
- 0,1 g
- Karbohydrater
- 15,3 g
- Protein
- 0,4 g
Allergener
Fri for Gluten
Fri for Gluten (havre)
Fri for Brasilnut
Fri for Gluten (bygg)
Fri for Khorasanhvete
Fri for Gluten (hvete)
Fri for Melk
Fri for Mollusc
Fri for Gluten (rug)
Fri for Spelt
Fri for Sjømat
Fri for Fisk
Fri for Egg
Fri for Peanøtter
Fri for Soyabønner
Fri for Nøtter
Fri for Cashewnøtter
Fri for Hasselnøtter
Fri for Makadamianøtter
Fri for Mandel
Fri for Pekannøtter
Fri for Pistasjnøtter
Fri for Valnøtter
Fri for Sesamfrø
Fri for Selleri
Fri for Sennep
Fri for Sulfitt
Fri for Lupin