Norsk sesongkalender

Hanasand gård

Bonden og gartneren Stig Jakob Hanasand kjørte traktor da han var tre år gammel, og har fortsatt med å holde på med gård siden den gang. Nå driver han gården med samme navn som ham selv. Godt hjulpet av kona Monica, som er utdannet interiørkonsulent, og som er svært opptatt av historie, kulturarv og matlaging. Hennes kreativitet kommer godt med på en gård som har gjort grisehuset om til selskapslokale, og hun eksperimenterer gjerne med nye retter og smaker.

Det har vært bosetning i denne delen av Rogaland siden 400-tallet. Stig Jakob er tredje generasjons tomatdyrker på Rennesøy, men området har vært i familiens eie siden 1500-tallet. Tomatproduksjonen startet opp i 1936 og ting har blitt både mindre og større siden den gang. Større i volum og sortiment, men tomatene har blitt mindre. Stig Jakob og Monica Hanasand har nemlig spesialisert seg på små tomater, og kan skryte av å ha 21 ulike sorter i omtrent 15 mål med drivhus. På Hanasand har de også sauer, men de får ikke låne nøkkelen til drivhusene.

Produkter som leveres til Kort & Godt: Historiske tomater

Nasjonale matskatter

Denne bonden dyrker råvarer vi har samlet under navnet Nasjonale matskatter. Dette er produkter vi er så stolte av at vi synes de ikke bare bør selges i hele landet, men til enhver tid være på lager i hele vårt langstrakte land. Det er alltid noe helt unikt forbundet med disse produktene; en smak, en spesiell egenskap, en stolthet, en sjeldenhet. Gårdene som står bak våre Nasjonale matskatter kjennetegnes enten ved evnen til å videreføre spennende tradisjoner eller ved å være nyskapende, og noen ganger en kombinasjon av disse to. 

 

Sør