Herlig sellerirot. Det sprø og hvite fruktkjøttet har en aromatisk duft. Her viser Jon Erlend Matre fra Kokkelandslaget Junior deg hvordan du kan la den skinne!
"Vi kokker starter ofte med proteinet når vi skal lage en ny rett, men det er mye morsommere å starte med det grønne".
Jon Erlend har tatt den grønne utfordringen, og deler sitt beste tips med deg: Smørbakt sellerirot. Den tåler å stå som hovedelement på tallerkenen - hel eller kutta opp.


Smørbakt sellerirot
Mengde: 6 forretter eller 2-3 hovedretter
1 stk sellerirot, skrelt
100 g smør
4 fedd hvitløk
Litt timian
Fremgangsmetode:
Blansjer selleriroten i godt saltet vann i 5 min. Bak på 180 grader, med smør, timian og hvitløk. Øs smør over hvert 10. minutt. Bak til selleriroten er helt mør, sjekk med en liten kniv. Kutt til ønsket størrelse.

For å toppe det hele serverer jeg den bakte selleriroten med sylta selleri, fylt med sellerikrem, toppet med estragonpulver og en fermentert selleri-smørsaus. Topp gjerne med oxalis eller andre vakre urter for en siste finsih.
Fermentert sellerijuice
1 stk sellerirot
1 liter vann
40 g salt
1 ts naturell yoghurt
Fremgangsmetode:
Kok opp vann og bland inn saltet, ha over i en steril beholder. Skrell selleriroten og vask den godt. Det er viktig at det ikke kommer med noe jord! Kutt sellerien i små biter. Når saltlaken er nedkjølt tilsettes yoghurten og blandes godt inn. Ha i sellerien og dekk beholderen med ett klede. La stå i romtemperatur i 2-4 uker.
Fermentert sellerismørsaus
100 ml fermentert sellerijuice
500 g smør, i terninger
Sitron
Salt
Fremgangsmetode:
Reduser sellerijuice til halvparten. Kjør inn litt og litt smør med en stavmikser. Smak til med salt og sitron
Sellerikrem
300 g sellerirot, skrelt og i terninger
250 g melk
250 g fløte
3 ss smør
Salt
Fremgangsmetode:
Kok selleriroten i melk og fløte, til den er mør. Sil av væsken og kjør selleriroten i en blender med smør og salt. Kjøres til den er helt glatt
Syltet selleriskiver
1 stk selleri, skrelt
1 dl vann
1 dl sukker
1 dl eddik 7%
Fremgangsmetode:
Høvl sellerien på en mandolin, eller skjær den på en oppskjærsmaskin, i 1,5-2 mm tykke skiver. Stikk ut med en utstikker. Kok opp syltelaken og kjøl den ned. Blansjer sellerien til den er mør og legg i syltelaken. Fyll selleriskivene med sellerikrem og brett sammen.
Estragonpulver
1 pk estragon
Fremgangsmetode:
Plukk estragonbladene av stilken. Blansjer i 10 sek i saltet vann. Dehydrer på 40-50 grader til selt tørt. Kjør opp i en blender og sikt. Oppbevar i en lufttett boks
Proteinet kan komme på siden– mitt tips til denne retten er å servere den med deilig krabbe smakt til med sjalottløk, gressløk, bruna smør og sitron. Det går godt sammen med de fine, myke krydderaromaene i sellerien.
Krabbe fra Hitra
450 g krabbekjøtt fra klør, rensket
40 g sjalottløk, finkuttet
5 g gressløk, finsnittet
2-3 ss bruna smør
Sitronjuice
Salt
Pepper
Fremgangsmetode:
Varm krabbekjøttet forsiktig med sjalottløk, gressløk og bruna smør. Smak til med sitron, salt og pepper.
Besøk netthandelen vår, eller kontakt din salgskonsulent for å bestille sesongens sellerirot.