KORT & GODT ROSENKÅL 400 GR
Varenr.: 4303 85
Registrer deg eller logg inn for å se priser og bestille varer.
Rosenkål har en særegen, kraftig smak med litt bitterhet og sødme og mye kålsmak. Den er veldig god å blande med andre grønnsaker og i potetsalater. Damp rosenkålen, da beholder den mer smak og farge.
Opprinnelsesland Norge
-
Kvalitet
Den skal ha tette og grønne, faste hoder. De innerste bladene skal være gulhvite.
-
Kilde
Matvaretabellen 2022
-
Lagring
Oppbevar den i kjøleskap ved 0-4 ºC, gjerne i plastboks eller plastpose.
-
Smak
Smaken er delikat og spesiell. Rosenkål er aller best etter at den har vært utsatt for frost, da blir stivelsen omdannet til sukker og den blir søtere.
-
Helseeffekt
Rosenkål er en super kilde til helsebringende plantestoffer, fytokjemikalier og antioksidanter. Antioksidantene er både vitamin C og en rekke andre aktive stoffer i grønnsaken. Når vi koker romanesco, halveres vitamin C-innholdet, men det totale antioksiantinnholdet stiger betraktelig. Dette skyldes at de andre antioksidantene tåler varme og frigjøres fra bindinger i plantevevet. Vitamin C er en antioksidant som beskytter kroppen mot frie radikaler som kan skade celler, protein, arvestoff og annet vev. Vitamin C fornyer vitamin E og fremmer jernopptaket. Vitamin C er også nødvendig for et sterkt bindevev i hud, brusk, bein og tenner. Når du kutter opp eller tygger rosenkål, frigjøres fytokjemikaliene glukosinolater og tiocyanater. Disse plantestoffene forebygger kreft på flere trinn i kreftutviklingen. Folat er viktig for hjertehelsen og produksjon av nye røde blodlegemer, men også for forebyggelse av ryggmargsbrokk hos fostre. Kvinner som planlegger graviditet, er gravide eller ammer, bør derfor være påpasselige med folatinntaket. Kostfiber regulerer fordøyelsen, gir tarmene noe å jobbe med og sørger for god tarmhelse. Vitamin K er en koaguleringsfaktor som sørger for at blodet levrer seg, f.eks. når du har fått et sår.
-
Bruksområde
Rosenkål er velegnet til kjøtt, spesielt til vilt.
Næringsinnhold pr. 100g
- Energi kJ
- 221 kJ
- Energi kcal
- 53 kcal
- Fett
- 0,6 g
- Hvorav mettede fettsyrer
- 0,1 g
- Karbohydrater
- 4,4 g
- Énumettet fett
- 3,9 g
- Kostfiber
- 5 g
- Protein
- 5,1 g
- Folat
- 0,159 µg
- Kobber (Cu)
- 0,06 mg
- Stivelse
- 0,5 g
- Betakaroten
- 0,22 µg
- Kalsium (Ca)
- 38 mg
- Flerumettet fett
- 0,2 g
- Jern (Fe)
- 1,3 mg
- Jod
- 0,001 µg
- Kalium (K)
- 564 mg
- Magnesium (Mg)
- 25 mg
- Natrium (Na)
- 0,03 mg
- Niacin
- 0,6 mg
- Fosfor (P)
- 103 mg
- Vitamin A
- 18 RAE
- Vitamin B6
- 0,0014 mg
- Vitamin C
- 113 mg
- Vitamin E
- 0,3 alfa-TE
- Sink (Zn)
- 0,3 mg
- Omega3
- 0,21 g
- Omega6
- 0,1 g
- Riboflavin
- 0,07 mg
Allergener
Fri for Gluten
Fri for Gluten (havre)
Fri for Brasilnut
Fri for Gluten (bygg)
Fri for Khorasanhvete
Fri for Gluten (hvete)
Fri for Melk
Fri for Mollusc
Fri for Gluten (rug)
Fri for Spelt
Fri for Sjømat
Fri for Fisk
Fri for Egg
Fri for Peanøtter
Fri for Soyabønner
Fri for Nøtter
Fri for Cashewnøtter
Fri for Hasselnøtter
Fri for Makadamianøtter
Fri for Mandel
Fri for Pekannøtter
Fri for Pistasjnøtter
Fri for Valnøtter
Fri for Sesamfrø
Fri for Selleri
Fri for Sennep
Fri for Sulfitt
Fri for Lupin