Pasjonsfrukt
Varenr.: 1810 01
Registrer deg eller logg inn for å se priser og bestille varer.
Pasjonsfrukt har en herlig, frisk og syrlig smak. Det brunlilla, bulkete skallet skjuler et gulgrønt, geléaktig fruktkjøtt med små, sorte frø. Spis fruktkjøttet med skje, eller lag en pasjonsfruktsorbet -saus. Nydelig!
Pasjonsfrukt finnes i flere varianter, men den lilla varianten er mest vanlig i Norge. Den er på størrelse med et egg, og er rund eller oval i formen. Fruktkjøttet er gulgrønt og geléaktig med mange små, sorte frø.
Opprinnelsesland Colombia
-
Kvalitet
Det finnes flere sorter pasjonsfrukt. Skallet er hardt og læraktig. Fargen varierer fra mørkebrun til grønn. Skallet på modne pasjonsfrukter er fast og lett buklete. Frukten skal kjennes tung ut i forhold til størrelsen. Fruktkjøttet består av mange mørke frø som ligger i en intenst velduftende, gjennomskinnelig grønnoransje gelé.
-
Kilde
Matvaretabellen 2022
-
Lagring
Oppbevares best ved 8-12 ºC. Pasjonsfrukt er kuldeømfintlig og liker seg bedre i romtemperatur enn i kjøleskap. Umodne pasjonsfrukt som er glatte i skallet kan modnes frem i romtemperatur. Holdbarheten er god.
-
Smak
Smaken er sursøt og minner om stikkelsbær.
-
Helseeffekt
Kostfiber er viktig for å holde fordøyelsen i gang og korte ned passasjetiden gjennom tarmen. På denne måten er kostfiber med på å forebygge tarmsykdommer som utposninger og hemorroider. Dette igjen senker risikoen for kreft. Kostfiberet er fin føde for de snille bakteriene i tarmen, og kan dermed styrke immunforsvaret vårt. Vitamin E kalles ofte for foryngelses- eller fruktbarhetsvitaminet, fordi det som antioksidant beskytter cellene mot for tidlig aldring og død, og fordi det er avgjørende for både menns og kvinners forplantningsevne. Vitamin C er viktig for å holde nydannelsen av bindevev og beinvev i sving, i tillegg til å styrke immunforsvaret vårt. Om du spiser vitamin C-rik frukt sammen med et jernrikt måltid med grovbrød eller helkorn, vil mer av jernet tas opp i kroppen.
-
Bruksområde
Pasjonsfrukten kan brukes naturell, i sauser, til ost og i fruktsalater
Næringsinnhold pr. 100g
- Energi kJ
- 184 kJ
- Energi kcal
- 44 kcal
- Fett
- 0,4 g
- Hvorav mettede fettsyrer
- 0,1 g
- Karbohydrater
- 5,8 g
- Énumettet fett
- 5,8 g
- Kostfiber
- 3 g
- Protein
- 2,6 g
- Folat
- 0,014 µg
- Kobber (Cu)
- 0,09 mg
- Betakaroten
- 0,75 µg
- Kalsium (Ca)
- 11 mg
- Flerumettet fett
- 0,1 g
- Jern (Fe)
- 1,3 mg
- Jod
- 0,001 µg
- Kalium (K)
- 200 mg
- Magnesium (Mg)
- 29 mg
- Natrium (Na)
- 0,19 mg
- Niacin
- 1,5 mg
- Fosfor (P)
- 64 mg
- Vitamin A
- 63 RAE
- Vitamin B6
- 0,001 mg
- Vitamin C
- 23 mg
- Sink (Zn)
- 0,8 mg
- Omega6
- 0,22 g
- Riboflavin
- 0,12 mg
Allergener
Fri for Gluten
Fri for Gluten (havre)
Fri for Brasilnut
Fri for Gluten (bygg)
Fri for Khorasanhvete
Fri for Gluten (hvete)
Fri for Melk
Fri for Mollusc
Fri for Gluten (rug)
Fri for Spelt
Fri for Sjømat
Fri for Fisk
Fri for Egg
Fri for Peanøtter
Fri for Soyabønner
Fri for Nøtter
Fri for Cashewnøtter
Fri for Hasselnøtter
Fri for Makadamianøtter
Fri for Mandel
Fri for Pekannøtter
Fri for Pistasjnøtter
Fri for Valnøtter
Fri for Sesamfrø
Fri for Selleri
Fri for Sennep
Fri for Sulfitt
Fri for Lupin